shockwave , dorn-methode, LCN-pťdique, cryopen, roptrotherapie, cryotherapie, CELLUMA  --->  FOLDERS

 

spinale desensitisatie

 

klik hier voor info

roptrotherapie

klik hier voor info ooracupunctuur (auriculotherapie)

Dorn-methode

Thermoguider

Shockwave

 

CELLUMA

nieuw voor pijn en ontstekingen aan het bewegingsapparaat

 

Mulligan concept

Spinal Segmental Sensitization (SSS) en Pentad Model

Spinale segmentale sensibilisatie en pentadmodel

 

De Spinal Segmental Sensitization (SSS) en Pentad Model werd voorgesteld door wijlen Andrew Fischer, M.D. (Physiatrist... pijnbestrijding en revalidatiearts). Dit is een goed moment om dit model te bespreken, omdat het echt beide van de eerste twee modellen bevat. Dr. Fischer stelde voor dat de SSS een 'hyperactieve' toestand is van de dorsale hoorn van het ruggenmerg die wordt veroorzaakt door beschadigd weefsel dat nociceptieve (pijn) input in het ruggenmerg stuurt.

 

 

Deze informatie veroorzaakt vervolgens de overgevoeligheid van het geassocieerde spinale dermatoom (huid), pijngevoeligheid van het geassocieerde spinale sclerotoom (bot, ligamenten, gewrichten) en Myofascial Trigger Points (MTrPs) in de geassocieerde spieren op spinale niveau. Dit alles gebeurt omdat de zenuw afkomstig van de wervelkolom overgevoelig is en door in deze pathologische toestand te zijn, stimuleert het deze hierboven genoemde veranderingen. In feite hebben we een behoorlijk vicieuze cirkel van pijn en disfunctie.

Het is belangrijk op te merken dat MTrPs in het spinale niveau geassocieerde musculatuur en gevoelige vlekken in de supraspinale en interspinale ligamenten van de wervelkolom van het geassocieerde niveau kunnen leiden tot SSS vanwege hun nociceptieve bombardement. Het belangrijkste hierbij is dat het beschadigde weefsel het ruggenmerg (met name de rughoorn) bombardeert met pijninput. Al deze pijn en neurologische irritatie veroorzaken uiteindelijk een reactie bij de voorste hoorn van het ruggenmerg. De voorste hoorn is verantwoordelijk voor de spierfunctie langs het spinale niveau en wanneer de voorste hoorn onjuiste informatie naar de spier (en) stuurt, kunnen ZICH MTrPs vormen. (Zie het zo... informatie van het lichaam gaat in de dorsale hoorn van het ruggenmerg... het wordt vervolgens verwerkt en informatie uit het ruggenmerg gaat door de voorste hoorn) Dit alles leidt tot disfunctie en pijn. Met dit model, zoals Gunn's Radiculopathy Model, beÔnvloedt het spinale niveauprobleem de distale geassocieerde huid, spieren en ligamenten / gewrichten.

 

Dus, wat betekent dit voor de behandeling? Welnu, het betekent dat de behandeling moet worden toegepast op het spinale gebied om de stimuli van de supraspinale en interspinale ligamenten af te sluiten, zodat de dorsale hoorn niet wordt geactiveerd. Er is geen betere manier om bij de ruggenmergbanden te komen dan met Dry Needling. Als de dorsale hoorn wordt geactiveerd, zal er overdracht naar de voorste hoorn zijn en zal het lichaam worden aangetast. Met de SSS-behandelaanpak is het ook okť om de MTRPs zo te behandelen dat hun afferente (richting het ruggenmerg gaande) prikkels worden afgesloten. In feite moet de hele vicieuze cirkel worden gestopt. Dit model is erg groot in het identificeren van het spinale gebied van disfunctie, omdat het aanpakken van het proximale probleem de distale moet (en) opruimen.

Het is duidelijk te zien dat Dr. Fischer de informatie uit de Gunn- en Travell-modellen in evenwicht bracht. Hij waardeert de behandeling van de perifere problemen, maar de behandeling van de spinale locatie is van het grootste belang. Dry Needling stelt de getrainde beoefenaar in staat om het spinale niveau van een probleem en het distale probleem te behandelen. Een van de belangrijkste doelstellingen van Dry Needling is het identificeren en vernietigen van MTrPs. Bovendien is het volgens het SSS-model, tenzij u een techniek zoals Dry Needling toedient, vrijwel onmogelijk om de interspinale en supraspinale ligamenten aan te pakken.

 

 

 

 

 

 

Fischer's Pentad Model is eigenlijk een set van 5 tekens die samengaan om de SSS te ondersteunen :


1. Supraspineuze ligamentverstuiking

2. Radiculaire betrokkenheid van het spinale niveau probleem

3. Segmentale paraspinale spierspasmen

4. Versmalde ruimte tussen de spineuze processen (de bulten die van boven naar beneden op en neer lopen langs je wervelkolom... tussen elk processus spinus bevindt zich de interspinale en
supraspinale ligamenten)

5. Vernauwde schijf- en IVF-ruimtes die leiden tot extra stress die de interspinale en supraspinale ligamenten verwondt of verstuikt

 

Behandeling :

Op een hypersensitief segment en nhet niveau erboven en eronder doen we een dry needling (met acupunctuurnaalden) van de inter- en infraspinale ligamenten.

 

 

Klachten waar Segmentale Therapie wordt  ingezet zijn: chronische rugpijnen Ė  terugkomende spierklachten Ė whiplash Ė bekkenklachten Ė nek- en schouderklachten Ė hoofdpijnen Ė peesontstekingen - gewrichtsklachten Ė orgaanklachten (niet pathologisch) Ė en ander pijnklachten waarvan geen duidelijk oorzaak meer vindbaar is.

 

 

Bron : Columbia Advanced Chiropractie, LLC

 

 

STUDIES :

 

Myofasciaal pijnsyndroom en sensibilisatie

Areerat Suputtitada

Abstract

Myofasciaal pijnsyndroom (MPS) is een belangrijke musculoskeletale pijn die in elke leeftijdsgroep voorkomt en is in verband gebracht met tal van pijnaandoeningen, waaronder radiculopathieŽn, artrose, schijfsyndroom, peesontsteking, migraine, spanningshoofdpijn, computergerelateerde aandoeningen, spinale disfunctie en bekkenpijn. Myofasciale pijn wordt geÔdentificeerd door het palperen van de skeletspieren voor myofasciale triggerpoints (MTrPs). Een MTrP wordt klassiek gedefinieerd door professor Janet G Travell en professor David G Simons als "een hyperirriteerbare plek in de skeletspieren die geassocieerd is met een overgevoelige palpabele knobbel in een strakke band. Hoewel de specifieke pathofysiologische basis van MTrPs-ontwikkeling en symptomatologie onbekend is, zijn er aanwijzingen voor histologische, neurofysiologische, biochemische en somatosensorische afwijkingen. Deze opkomende bevindingen suggereren dat myofasciale pijn een complexe vorm van neuromusculaire disfunctie is die bestaat uit motorische en sensorische afwijkingen waarbij zowel het perifere als het centrale zenuwstelsel betrokken zijn.

Sensibilisatie in overeenkomstige spinale segmenten speelt een belangrijke rol bij de vorming van continue pijn in een bepaald deel van het lichaam. De term die professor Andrew A. Fischer voor dit fenomeen noemt, is "spinale segmentale sensibilisatie" (SSS). SSS is een hyperactieve toestand van het ruggenmerg veroorzaakt door irriterende foci die nociceptieve impulsen sturen van een gevoelig beschadigd weefsel naar dorsale hoornneuronen. De klinische manifestatie van dorsale hoornsensibilisatie omvat hyperalgesie van het dermatoom, drukpijngevoeligheid van het sclelerotoom en myofasciale triggerpoints in de myotomen, die worden geleverd door het gesensibiliseerde spinale segment. Er zijn significante verhoogde niveaus van stof P, calcitonine gen-gerelateerd peptide (CGRP), bradykinine, tumor necrose factor-α (TNF-α) en interleukine-1β (IL-1β), serotonine en noradrenaline in de buurt van het actieve myofasciale triggerpoint. Over het algemeen was de pH significant lager in het actieve triggerpoint. Het mechanisme bestaat uit de nociceptieve stimuli die worden gegenereerd in de gesensibiliseerde gebieden die de dorsale hoorn van het ruggenmerg bombarderen. Dit veroorzaakt sensibilisatie van het centrale zenuwstelsel met resulterende hyperalgesie van het dermatoom en sclerotoom en verspreidt zich van de sensorische component van het spinale segment naar de voorste hoorncellen, die het myotoom binnen het grondgebied van de SSS regelen. De ontwikkeling of versterkte activiteit van MTrPs is een van de klinische manifestaties van SSS. De segmentale desensibilisatiebehandeling bestaat uit injectie van lokale anesthetica in het betrokken dermatoom om de achterste tak van de dorsale spinale zenuw langs de betrokken paraspinale spieren te blokkeren. Bovendien wordt lokale anesthetische injectie perifeer aangebracht in de buurt van de foci van irritatie in lokaal zacht weefsel, direct in strakke banden en triggerpoints, met behulp van een needling- en infiltratietechniek. Rekoefeningen, lokale warmtetoepassing en extra transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) behandeling voltooien de spierontspanning na de injecties. Extracorporale shockwave therapie (ESWT) en High Intensity Laser (HTL) spelen ook een rol als desensibilisatie. Preventie van herhaling moet gericht zijn op passende ergonomische veranderingen die vaak voorkomen in de dagelijkse activiteiten van patiŽnten om herhaalde stress voor de gewonde spieren te voorkomen. Concluderend, MPS, een veel voorkomend pijnsyndroom bestaat uit lokale pathologie en SSS. Vandaar dat therapeutische benaderingen variŽteiten van technieken vereisen voor het uitroeien van triggerpoint en desensibilisatie van het hele gerelateerde spinale segment.

Trefwoorden

Myofasciale triggerpoints (MTrPs), Myofascial Pain Syndrome (MPS), Spinale segmentale sensibilisatie (SSS)

Introductie

Myofasciaal pijnsyndroom (MPS) is een belangrijke musculoskeletale pijn die in elke leeftijdsgroep voorkomt en altijd in verband is gebracht met primaire pijnaandoeningen, waaronder artrose, spondylose, schijfsyndroom, tendinitis, migraine, spanningshoofdpijn, computergerelateerde aandoeningen of kantoorsyndroom, spinale disfunctie en bekkenpijn. Myofasciale pijn wordt geÔdentificeerd door het palperen van de skeletspieren voor myofasciale triggerpoints (MTrPs). Een MTrP wordt klassiek gedefinieerd door professor Janet G Travell en professor David G Simons als ''een hyperirritabele plek in de skeletspieren die geassocieerd is met een overgevoelige palpabele knobbel in een strakke band'' [1]. Hoewel de specifieke pathofysiologische basis van MTrPs-ontwikkeling en symptomatologie onbekend is, zijn er aanwijzingen voor histologische, neurofysiologische, biochemische en somatosensorische afwijkingen. Deze opkomende bevindingen suggereren dat myofasciale pijn een complexe vorm van neuromusculaire disfunctie is die bestaat uit motorische en sensorische afwijkingen waarbij zowel het perifere als het centrale zenuwstelsel betrokken zijn.

Sensibilisatie in overeenkomstige spinale segmenten speelt een belangrijke rol bij de vorming van continue pijn in een bepaald deel van het lichaam. De term die professor Andrew A. Fischer voor dit fenomeen noemt, is "spinale segmentale sensibilisatie" (SSS) [2,3]. SSS is een hyperactieve toestand van het ruggenmerg veroorzaakt door irriterende foci die nociceptieve impulsen sturen van een gevoelig beschadigd weefsel naar dorsale hoornneuronen.

De nociceptieve afferente afferente veroorzaakt posterieure dorsale hoornsensibilisatie en hyperalgesie en allodynie. Dit fenomeen geeft anterieure hoorndisfunctie, spierspasmen, triggerpoints en gevoelige plekken [2-4].

Klinische diagnostische criteria van myofasciale pijn

Een interessant klinisch kenmerk van de MTrP is een lokale twitchrespons (LTR). Het is de onvrijwillige, voorbijgaande en snelle gelokaliseerde samentrekking van spiervezels die kan worden opgewekt door handmatige palpatie. Gerwin et al. [5] wees op de essentiŽle bevindingen van een MTrP als volgt: 1) een prachtig gevoelige plek gevonden in een strakke spierband, 2) een LTR en/of verwezen pijn naar verre plaatsen bij handmatige palpatie of needling van de gevoelige plek, 3) beperkt bewegingsbereik, 4) reproductie van de pijnklacht van de patiŽnt door druk op de MTrP, dit criterium is alleen van toepassing op actieve Kamerleden, omdat latente Kamerleden geen spontane pijn veroorzaken. 5) regionale spierzwakte en 6) autonome symptomen. De juiste diagnose van myofasciale pijn hangt echter nog steeds uitsluitend af van de palpatievaardigheden en anatomische kennis met specifieke verwezen pijnpatronen van de Kamerleden door examinatoren.

Duidelijke neurobiologie van spierpijn

Het is belangrijk om de achterste hoornsensibilisatie te identificeren die pijn veroorzaakt en de voorste hoornsensibilisatie die stijfheid of spierspasmen en myofasciale triggerpoints (MTrPs) veroorzaakt. De klinische manifestatie van posterieure hoornsensibilisatie omvat hyperalgesie van het dermatoom, drukpijngevoeligheid van het sclerotoom en de klinische manifestatie van anterieure hoornsensibilisatie omvat spierspasmen en myofasciale triggerpoints in de myotomen, die worden geleverd door hetzelfde gesensibiliseerde spinale segment.

Eigenlijk wordt spierpijn beschreven als pijn, krampen, diep en moeite met lokaliseren. Spierpijn omvat nociceptief-specifieke neuronen in de hersenstam en het ruggenmerg [6,7] en stimuleert specifieke corticale gebieden die verband houden met affectieve of emotionele componenten van pijn [8]. Hoewel spiernociceptie intenser wordt geremd door dalende pijnmodulerende paden [9,10] is aanhoudende spiernociceptie, in vergelijking met cutane nociceptie, effectiever in het induceren van onaangepaste neuroplastische veranderingen in de dorsale hoorn [11]. Deze verschillende neurobiologische veranderingen verklaren het klinische kenmerk van de moeilijkheid om spierpijn uit te lokken.

De klinische manifestatie van dorsale hoornsensibilisatie omvat hyperalgesie van het dermatoom, drukpijngevoeligheid van het sclelerotoom en myofasciale triggerpoints binnen de myotomen, die worden geleverd door hetzelfde gesensibiliseerde spinale segment. Er zijn significant verhoogde niveaus van stof P, calcitonine gen-gerelateerd peptide (CGRP), bradykinine, tumornecrose factor-α (TNF-α) en interleukine-1β (IL-1β), serotonine en noradrenaline op het grondgebied van de actieve MTrP. Over het algemeen was de pH significant lager in de actieve MTrP. Het mechanisme bestaat uit de nociceptieve stimuli die worden gegenereerd in de gesensibiliseerde gebieden die de dorsale hoorn van het ruggenmerg bombarderen. Repetitieve stimulatie van Aδ- en C-vezels veroorzaakt WDR-sensibilisatie in hetzelfde segment en produceert bombardementen. Dit geeft reflexen aan segmentale α en γ motorneuron, waardoor spierspasmen en MTrPs ontstaan. Het bombardement veroorzaakt sensibilisatie van het centrale zenuwstelsel met resulterende hyperalgesie van het dermatoom en sclerotoom en verspreidt zich van de sensorische component van het spinale segment naar de voorste hoorncellen, die het myotoom binnen het grondgebied van de SSS in hetzelfde segment regelen. De ontwikkeling of versterkte activiteit van MTrPs is een van de klinische manifestaties van SSS [2-11].

Embryologische concepten van spinale segmentale sensibilisatie [2-4,12-16]

Mesoderm emigreert via primitieve strepen en transformeert zichzelf meerdere keren. De epiblast-epitheelcellen (ectodermcellen) worden omgezet in gesegmenteerde mesodermcellen. Een hernieuwde transformatie van de somites in mesenchymaal weefsel, cellen worden opgegeven in de zwaartekracht van de mediale en voorste wanden van somites. De centrale cellen en de cellen van de anteromale wand uit het sclerotoom dat daardoor een belangrijk onderdeel vormt van het axiale skelet. De posterolaterale delen van de somietwand wordt een dermatomyotome genoemd, bestaat uit twee delen; een daarvan is myotoom, die meer mediaal liggen en de oorsprong vormen van de skeletspieren; een andere is posterolateraal dermatoom dat het onderhuidse weefsel voortbewogen. Het myotoom vormt zich tot een posteroediaal gedeelte, dat de oorsprong van de spinale extensorspieren vertegenwoordigt. Deze spieren behouden hun segmentale ordening. Een tweede anterolateraal gedeelte vormt de spinale buigspieren, de schouderspieren en die van het heupgebied, evenals de rompwanden en spieren van de ledematen.

De ontwikkeling van het zenuwstelsel volgt het segment. Het is belangrijk om te begrijpen dat de paraspinale spieren en de perifere spieren dezelfde innervatie hebben sinds het embryologische concept. Om deze reden had professor Fisher een beter resultaat bij het injecteren van paraspinale spieren voor de behandeling van perifere triggerpoints.

Wanneer spieren pijn doen, doet het priosteum, de huid en het onderhuidse weefsel van dezelfde segmenten pijn omdat ze dezelfde innervatie hebben.

Sensibilisatie van myofasciaal pijnsyndroom

Myofasciaal pijnsyndroom veroorzaakte een diepgaande verandering van neuronale prikkelbaarheid en architectuur in structuren van de pijnmatrixstructuren zoals het ruggenmerg, thalamische kernen, corticale gebieden, amygdala en periaqueductaal grijs gebied. Dit dynamische proces kan de pijndrempel, pijnintensiteit en emotioneel affect veranderen [10]. Signalering in de pijnmatrixstructuren kan beginnen met activering van polymodale nociceptoren, structuren die kunnen worden gesensibiliseerd door stoffen die vrijkomen uit beschadigd weefsel en de nociceptorterminals zelf. Langdurige schadelijke input kan leiden tot langdurige veranderingen in genexpressie, somatosensorische verwerking en synaptische structuur. Een continue schadelijke invoer in de dorsale hoorn genaamd "afferente bombardement" resulteert in de co-afgifte van L-glutamaat en stof P (SP). Het vrijkomen van deze twee stoffen kan drempels voor synaptische activering verlagen en voorheen ineffectieve synaptische verbindingen openen in WDR-neuronen (Wide Dynamic Range), wat leidt tot centrale sensibilisatie [2-4,17,18].

Sensibilisatie up-reguleert ionkanaal- en receptorexpressie en verhoogt het aantal van deze membraaneiwitten op nociceptoren en dorsale hoornneuronen. Onder normale omstandigheden bestaat er een dynamisch evenwicht tussen de rol van pijn bij het faciliteren en remmen van de functie. Neuronen die nociceptieve informatie overbrengen, worden gecontroleerd door een verscheidenheid aan remmende interneuronen, structuren die kritisch betrokken zijn bij het voorkomen van de overgang van acute naar chronische pijn [2-4,19].

Klinische evaluatie van myofasciaal pijnsyndroom en sensibilisatie

Spinale segmentale sensibilisatie (SSS) is een hyperactieve toestand van de dorsale hoorn veroorzaakt door bombardement van nociceptieve impulsen van gesensibiliseerde weefsels (zoals actieve MTrPs of viscerale structuren zoals de renale calculi). Klinische manifestaties van het gesensibiliseerde spinale segment omvatten MTrPs, dermatomale allodynie (pijn door niet-pijnlijke stimulus) en hyperalgesie (verhoogde pijn door pijnlijke stimulus) naast sclerotome gevoeligheid binnen de betrokken myotomen. Vervolgens treedt segmentale sensibilisatie op gedurende neuronhypertrofie en upregulatie van exciterende neuronen, prohyperalgetische peptiden en neurotransmitters in de dorsale hoorn [2-4,12,20-22].

Segmentale dermatomale niveaus worden geŽvalueerd door de volgende (1) Krabben aan de huid met de scherpe rand van een paperclip of Wartenberg pinwheel - deze schadelijke stimulus wordt toegepast over dermatomale grenzen en de patiŽnt wordt geÔnstrueerd om tegelijkertijd slijpen of dof worden in het gevoel van pijn tijdens de procedure te melden. Een verhoogde pijnlijke reactie is indicatief voor hyperalgesie. (2) Het oppakken van de huid tussen de duim en wijsvinger en het rollen van het weefsel eronder, ook bekend als een ―knijpen en rollen‖ test - deze niet-schadelijke stimulus wordt toegepast over dermatomale grenzen en de patiŽnt wordt geÔnstrueerd om tegelijkertijd elk gevoel van pijn te melden. Het gevoel van pijn is indicatief voor allodynie, een bevinding die de meest gevoelige indicator is voor de diagnose van sensibilisatie [2-4,12,20-22].

Segmentale myotoomniveaus worden onderzocht door de volgende (1) Palperende segmentaal gerelateerde musculatuur voor gevoelige plekken, strakke banden en MTrPs. (2) Het toepassen van een drukalgometer om de lokale gevoeligheid of pijndrukdrempel (PPT) langs het myotoom te meten [2-4,12,20-22].

Segmentale sclerotoomspiegels worden onderzocht door de volgende (1) Palperende segmentaal gerelateerde pezen (peesontsteking), enthesen (enthesitis), slijmbeurs (bursitis) en ligamenten (ligamentverstuiking). (2) Het toepassen van een drukalgometer om de lokale gevoeligheid te meten (PPT is de minimale druk die pijn veroorzaakt en wordt als abnormaal beschouwd als deze ten minste 2 kg / cm≤ lager is dan een normosensitief controlepunt) langs deze sclerotoomstructuren [2-4,12,20-22].

Deze onderzoekstechnieken worden gebruikt om de segmentale sensibilisatieverschijnselen van het pijnsyndroom van een individu te bepalen. Dermatomale, myotome en sclerotome segmentale bevindingen overlappen elkaar vaak, waardoor de diagnose en behandeling van de gesensibiliseerde segmentmoeilijkheden worden gesteld.

Segmentale desensibilisatie

Segmentale desensibilisatie bestaat uit injectie van lokale anesthetica of dry needling in het betrokken dermatoom om de achterste tak van de dorsale spinale zenuw langs de betrokken paraspinale spieren te blokkeren. Bovendien wordt lokale anesthetische injectie of zelfs dry needling perifeer aangebracht in de buurt van de foci van irritatie in lokaal zacht weefsel, direct in strakke banden en triggerpoints, met behulp van een needling- en infiltratietechniek. Elicitatie van een of meer lokale twitch-reacties (LTR's) is een doel en komt vaak ten goede aan mensen met pijn secundair aan MTrPs. Stretching-oefeningen, lokale warmtetoepassing en aanvullende transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) -behandeling voltooien de spierontspanning na de injecties. Extracorporale shockwave therapie (ESWT) en High Intensity Laser (HTL) spelen ook een rol als desensibilisatie. Preventie van herhaling moet gericht zijn op passende ergonomische veranderingen die vaak voorkomen in de dagelijkse activiteiten van patiŽnten om herhaalde stress voor de gewonde spieren te voorkomen. Concluderend, MPS, een veel voorkomend pijnsyndroom bestaat uit lokale pathologie en SSS. Vandaar dat therapeutische benaderingen verschillende technieken vereisen voor het uitroeien van triggerpoint en desensibilisatie van het hele gerelateerde spinale segment [2-4,12,20-22].

Modaliteiten en manuele therapieŽn zijn vaak klinisch effectief voor de uitroeiing van actieve MTrPs en desensibilisatie gesensibiliseerde spinale segmenten. Verschillende vormen van elektrische stimulatie, waaronder microstroom, transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS), manuele therapieŽn en spray en stretch, worden bijvoorbeeld vaak gebruikt om myofasciale pijn en SSS te behandelen. Als pijnverlichting echter slechts gedeeltelijk is of de pijn aanhoudt ondanks verschillende behandelingen met dergelijke verschillende modaliteiten, moeten needling- en injectietechnieken worden overwogen, met name in chronische gevallen waarin het lichamelijk onderzoek ernstige en aanhoudende allodynie en hyperalgesie onthult, wat wijst op dichte dermatomale, myotome en sclerotome manifestaties van SSS [2-4,12,20-22].

Fischer et al. [2,3,21] ontwikkelde een techniek met behulp van injectie van 1% lidocaÔne in de paraspinale spieren naast de stekelige processen. Een naald van 25 gauge, van voldoende lengte om de diepe lagen tot aan de wervel lamina te bereiken, wordt in het sagittale vlak ingebracht. Injectie wordt uitgevoerd tussen de niveaus van de doorneuze processen die overeenkomen met de aangetaste segmentale sensibilisatieniveaus zoals geÔdentificeerd bij lichamelijk onderzoek. De naald wordt door de paraspinale spier tot een maximale diepte ingebracht, maar voordat deze in contact komt met de wervellamin. De naald wordt aangezogen (om bloedvaten te vermijden) en vervolgens wordt ongeveer 0,1 ml verdovingsmiddel geÔnjecteerd; de naald wordt vervolgens teruggetrokken tot een subcutaan niveau en omgeleid in de caudale richting, eindigend op ongeveer 5 mm van de vorige afzetting van anesthetische oplossing. Men gaat door met deze procedure en gaat zo ver als de naald reikt. Dezelfde procedures worden vervolgens herhaald in de richting van de cefalade. Het resultaat van deze techniek is om de mediale tak van de achterste primaire rami effectief te blokkeren op aangetaste segmentale niveaus.

Conclusie

MPS, een veel voorkomend pijnsyndroom bestaat uit lokale pathologie en SSS. Vandaar dat therapeutische benaderingen variŽteiten van technieken vereisen voor het uitroeien van triggerpoint en desensibilisatie van het hele gerelateerde spinale segment.

Verwijzingen

 1. Ruiz-SŠez M, FernŠndez-de-las-PeŮas C, Blanco CR, MartŪnez-Segura R, GarcŪa-Leůn R (2007) Veranderingen in drukpijngevoeligheid in latente myofasciale triggerpoints in de bovenste trapeziusspier na een cervicale wervelkolommanipulatie bij pijnvrije proefpersonen. J Manipulatieve Fysiool Ther 30: 578-583. [Kruisref]
 2. Fischer AA (2002) Nieuwe injectietechnieken voor de behandeling van musculoskeletale pijn. In: Myofasciale pijn en fibromyalgie: Trigger Point Management, Rachlin ES, Rachlin IS (Eds.), Mosby, 403-419.
 3. Fischer AA (2002) Functionele diagnose van musculoskeletale pijn door kwantitatieve en objectieve methoden. In: Myofasciale pijn en fibromyalgie: Trigger Point Management, Rachlin ES, Rachlin IS (Eds.), Mosby: St. Louis, 145-173.
 4. Suputtitada A (2016) Nieuwe benadering voor chronische pijn. Int J Phys Med Rehabil 4: 4.
 5. Gerwin RD, Shannon S, Hong CZ, Hubbard D, Gevirtz R (1997) Interrater betrouwbaarheid in myofascial triggerpoint onderzoek. Pijn 69: 65-73. [Kruisref]
 6. Sessle BJ (2000) Acute en chronische craniofaciale pijn: brainste2021 Copyright OAT. Alle rechten reserveren en neuroplasticiteit, en hun klinische correlaten. Crit Rev Oral Biol Med 11: 57-91. [Kruisref]
 7. Arendt-Nielsen L, Graven-Nielse T (2002) Diepe weefselhyperalgesie. J Musculoskelet Pijn 2002. 10: 97-119.
 8. Svensson P, Minoshima S, Beydoun A, Morrow TJ, Casey KL (1997) Cerebrale verwerking van acute huid- en spierpijn bij de mens. J Neurofysiool 78: 450-460. [Kruisref]
 9. Yu XM, Mense S (1990) Response properties and descending control of rat dorsal horn neurons with deep receptive fields. Neurowetenschappen 39: 823-831. [Kruisref]
 10. Fields HL, Basbaum AI (1999) Centrale zenuwstelsel mechanismen van pijnmodulatie. In: Textbook of Pain, Melzack R, Wall PD (Eds.), Churchill Livingstone: Edinburgh, 309-329.
 11. Wall PD, Woolf CJ (1984) Spier maar niet cutane c-afferente input produceert langdurige toename van de prikkelbaarheid van de flexiereflex bij de rat. J Physiol 356: 443-458. [Kruisref]
 12. Shah JP, Danoff JV, Desai M, Parikh S, Nakamura LY, et al. (2008) Biochemische stoffen geassocieerd met pijn en ontsteking zijn verhoogd op plaatsen in de buurt van en ver weg van actieve myofasciale triggerpoints. Arch Phys Med Rehabil 89: 16Ė23. [Kruisref]
 13. Mense S (2010) Hoe beÔnvloeden spierlaesies zoals latente en actieve triggerpoints centrale nociceptieve neuronen? J Musculoskeletale pijn 18: 348-353.
 14. Hsieh YL, Chou LW, Joe YS, Hong CZ (2011) Ruggenmergmechanisme met betrekking tot de externe effecten van dry needling op de prikkelbaarheid van myofasciale triggerplekken in de skeletspieren van konijnen. Arch Phys Med Rehabil 92: 1098-1105. [Kruisref]
 15. Njoo KH, Van der Does E (1994) Het voorkomen en de inter-rater betrouwbaarheid van myofasciale triggerpoints in de quadratus lumborum en gluteus medius: een prospectieve studie bij niet-specifieke lage rugpijnpatiŽnten en controles in de huisartspraktijk. Pijn 58: 317-323. [Kruisref]
 16. Wolfe F, Simons DG, Fricton J, Bennett RM, Goldenberg DL, et al. (1992) De fibromyalgie en myofasciale pijnsyndromen: een voorstudie van gevoelige punten en triggerpoints bij personen met fibromyalgie, myofasciaal pijnsyndroom en geen ziekte. J Rheumatol 19: 944-951. [Kruisref]
 17. Willard F (2008) "Basismechanismen van pijn." Toekomstige trends in CAM-onderzoek. In: Integrative Pain Medicine: The Science and Practice of Complementary and Alternative Medicine in Pain Management, Audette JF, Bailey A (Eds.), Humana Press Inc.: Totowa.
 18. Shah JP, Gilliams EA (2008) Het biochemische milieu van myofasciale triggerpoints blootleggen met behulp van in-vivo microdialyse: een toepassing van spierpijnconcepten op myofasciaal pijnsyndroom. J Bodyw Mov Ther 12: 371-384. [Kruisref]
 19. Zieglgšnsberger W, Berthele A, TŲlle TR (2005) Neuropathische pijn begrijpen. CNS Spectr 10: 298-308. [Kruisref]
 20. Waldman SD (2006) Fysische diagnose van pijn: een atlas van tekenen en symptomen. (1stedn), Waldman SD (Ed.), Philadelphia: Saunders & Elsevier.
 21. Fischer AA, Imamura M (2000) Nieuwe concepten in de diagnose en behandeling van musculoskeletale pijn. In: Pain procedures in clinical practice, Lennard TA (Ed.), Henley & Belfus: Philadelphia, 213-229.
 22. Gerber LH, Sikdar S, Hammond J, Shah JP (2011) Een kort overzicht en update van myfasciale pijnsyndroom en myofasciale triggerpoints. Tijdschrift van de Spinal Research Foundation 6: 55-64.